right-arrow

Natuurlijk is Kerst vieren in Londen geweldig. Maar waarom ga je niet een keer naar Dublin? Het is ook lekker dichtbij, ze praten er Engels en het uitgaansleven is er top. Bovendien krijg je in Dublin weer een heel ander kerstgevoel.

Somebody’s Child

Zeker als je het werk Somebody’s Child gaat bekijken: een werk in het licht van Kerst, wanneer we de komst van Jezus vieren, die graag optrad tegen het onrecht in de wereld. Dit werk, een lange muur, of eigenlijk twee gele muren in een hoek opgesteld, waarop honderden kindernamen staan met de datum waarop ze zijn overleden en de leeftijd die ze hebben bereikt, maakt je erg stil in de drukte hier. Het bevindt zich namelijk midden in Temple Bar, de veelvuldig bezochte en beroemde uitgaanswijk van Dublin. 

Somebody’s Child maakt de herinnering aan een zwarte bladzijde uit de Ierse geschiedenis weer levendig: het bevat namelijk de namen van baby’s en kinderen die hun leven verloren in de Moeder- en babyhuizen (en weeshuizen), vanaf ongeveer de twintiger jaren tot de jaren vijftig. Veertig jaar verborgen Ierse geschiedenis. De kinderen werden vaak in het holst van de nacht begraven – zonder rituelen of mis – omdat zij schande brachten over hun moeder. In een aankondiging voor de onthulling van dit kunstwerk op 21 november 2015 las ik het volgende (en beter kan ik het zelf niet zeggen):
Somebody’s child is a cultural expression of public grief and human anguish, an invitation to society to embrace all the banished children as our own flesh and blood, without fear or shame.*

Temple Bar

Temple Bar dus. Altijd genieten. Natuurlijk is het toeristisch en betaal je eigenlijk teveel voor je biertje. In andere delen van de stad, zelfs al meteen aan de overkant van de rivier de Liffey, slechts een brug verwijderd van Temple Bar (jawel de Ha’penny Bridge) betaal je al veel minder. Maar de gezellige live muziek op straat en in de pubs maakt veel goed. Oordeel zelf als je dit filmpje ziet.

Muziek speelt dus een grote rol hier: bekijk dan ook de Wall of Fame, met foto’s van Ierse artiesten als Van MorrisonU2 en Sinéad O’Connor en drink een drankje aan de bar van het Clarence Hotel (eigenaars: Bono en zijn vrouw Ali Hewson en The Edge van U2) in Temple Bar (6-8 Wellington quay). En ik weet niet of de je groep Kodaline kent, maar zij vertellen ook over hun ‘hometown’ Dublin. 
Klik hier om dat te zien. 

Iers

Toegegeven: het Engels dat men hier spreekt kan af en toe wat moeilijk te verstaan zijn. Maar nog veel lastiger is het om de teksten te lezen die boven de versierde winkelstraten hangen. Wel weer eens iets anders: bekijk de foto’s maar eens. Onder diegenen die de woorden kunnen vertalen verloot ik de bundel Ik ken jou, waarin mijn verhaal Kiekeboe! is opgenomen. Deze actie vind je ook op mijn facebookpagina, ‘delen’ mag. (Let op: deze actie is afgelopen)

Historisch Dublin

Trinity College, in 1592 gesticht door de Engelse koningin Elizabeth I, ziet er een beetje verlaten uit deze dagen. Maar: je loopt hier natuurlijk wel in de voetsporen van schrijvers als Jonathan Swift (Gulliver’s Reizen), Oscar Wilde en Bram Stoker (Dracula), die alle drie studeerden aan deze prestigieuze universiteit. Als je graag in religieuze sferen wilt blijven vanwege Kerst kun je hier eventueel The Book of Kells bewonderen, een kopie van het evangelie uit de negende eeuw, een rijk gedecoreerd boek, destijds door monniken geschreven. En uiteraard neem je ook nog een kijkje bij Dublin Castle. Het was per slot van rekening meer dan 700 jaar het hoofdkwartier van het Engelse bestuur alhier.

Ook een bezoekje aan The General Post Office is misschien de moeite waard. Dit gebouw speelde een belangrijke rol tijdens de zgn. Paasopstand in 1916, toen het van 24 tot 30 april bezet werd door de Ierse opstandelingen, waaruit later de terroristische organisatie IRA ontstond. Binnenin bevindt zich een interactieve expositie over deze Paasopstand, tenminste als jij nog naar Dublin gaat, want toen ik er vorig jaar was moest het nog geopend worden. En mocht je je nog afvragen waar St. Patrick’s day (17 maart) nu eigenlijk voor staat in Ierland, bezoek dan St. Patrick’s Cathedral, waar een tentoonstelling is gewijd aan deze beschermheilige. De strijd van de Ieren tegen hun overheersers kenmerkt de geschiedenis van het land en dat wordt nog eens uitgebreid belicht in het National Museum. Een echte aanrader. Bovendien stopt de tram hier voor de deur en is de toegang helemaal gratis.

Kerstmarkt, Famine Memorial en SS Jeanie Johnston

Oh ja, de kerstmarkt zou ik nog bijna vergeten, maar wie in Duitsland weleens kerstmarkten bezoekt zal hier bedrogen uitkomen. Hij is erg klein en hoofdsponsor is natuurlijk de Lidl (!). Hij ligt ook wat verder buiten het centrum. Geen probleem echter als je ook nog het Famine Memorial wilt zien, op steenworp afstand van de kerstmarkt. Deze bronzen beeldengroep werd in 1997 onthuld en is opgedragen aan de Ieren die in de 19e eeuw tijdens de Ierse Hongersnood naar Amerika zijn geëmigreerd.

In 1846 op St. Patrick’s day vertrok vanaf deze plek het eerste schip met emigranten, dat op 18 mei datzelfde jaar in New York aankwam. Vlakbij bevindt zich ook nog de zgn. World Poverty Stone. In 1992 besloten de Verenigde Naties dat er meer aandacht moest komen voor armoedebestrijding en deze steen markeert de zgn. United Nations International Day for the eradication of World Poverty (17 oktober). Maar ook de Kerstmis dat jij Dublin misschien zult bezoeken zal de armoede in de wereld helaas nog niet bestreden zijn. Aan Custom House Quay ligt ook de SS Jeanie Johnston, een replica van het schip dat tussen 1847 en 1855 emigranten naar Amerika bracht. Hier krijg je een idee van hoe het aan boord was tijdens de periode van de grote Hongersnood.

Shoppen en eten en drinken

Tot slot biedt Dublin ook nog voldoende aan meer wereldse zaken. Shoppen kun je bijvoorbeeld niet alleen in de (overdekte) winkels in en rondom St. Stephens Green, Jervis shopping centre, Ilac shopping centre, The Westbury Mall en George’s Street Arcade, maar ook in het bekendere Grafton Street en in Arnotts, een warenhuis als de Bijenkorf (Henry Street 12), het oudste van Ierland.

Lunchen doe je bij The Bank (College Green 20-22), een zeer stijlvol restaurant met prijzen die meevallen. Lekker dineren kan in de meeste pubs en door de stad heen zijn alle keukens vertegenwoordigd in de restaurants. Van een Chinees buffet bij Jimmy Chung’s, Eden Quay 8 (voor nog geen 8 euro eet je hier je buik rond) tot een heerlijke steak in een gezellige pub (the Lotts Cafe Bar, Lower Liffey Street 9). Proef hier vooral ook de Cider, ze hebben hem maar liefst in drie smaken. Sláinte!**

* Bron: http://www.broadsheet.ie/tag/somebodys-child/ . 
NB: al op 8 januari 2017 brandde een deel van deze expositie af. Ik weet niet of herstel heeft plaatsgevonden.
**Proost in het Iers, spreek uit als Sloantje

7 oktober 2016

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *